dimecres, 26 de març del 2008

MANIOBRES BÀSIQUES D'AIGÜES BRAVES

Per Jordi Domenjó
Ja coneixem els moviments d'aigua que ens podem trobar en un riu d'aigües braves. Sabem també quines són les palades més importants que ha d'aprendre a realitzar un piragüista. I per últim, hem vist quines són les accions simultànies a les palades que es realitzen en aigües braves. Si ens hem explicat correctament ja sereu capaços de fer-vos una imatge mental d'una frase amb gran contingut d'argot piragüistic, com per exemple “Un piragüista es troba en una contarcorrent, realitza tres palades propulsives per agafar velocitat seguides d'una circular pel costat d'aigües amunt. Surt al corrent amb una angulació de 45ª i realitza un ancoratge dinàmic.”

LES MANIOBRES BÀSIQUES
Ara que ja ho sabem tot sobre les accions motrius més rellevants, anem a enllaçar-les entre si per tal de fer maniobres en un riu d'aigües braves:
El creuament
Fer creuament o bac significa passar de banda a banda d' un corrent. Per realitzar-lo ens situarem en una contracorrent mirant riu amunt i ens desplaçarem lateralmant cap a la corrent.
Amb poca angulació, ens introduïrem al corrent progressivament. Aquest tindrà tendència a obrir-nos l'angle i a fer-nos perdre alçada. Adaptarem el casc a la pressió que l'aigua exerceixi sobre la piragua. Hi ha una relació ditectament proporcional entre la velocitat de l'aigua i l'inclinació del casc que serà necessària. A més angulació, també farà falta donar més casc. Contrarestarem la força de l'aigua palejant pels dos costats, però especialment pel costat d'aigües avall, per tal d'evitar l'excés d'angulació. Si perdem angulació, una bona forma de corretgir l'error és realitzar una palada circular pel costat d'aigües avall mentre col.loquem el pes enrera (plat) per tal d'alleugerir la proa i reduir la superfície de contacte amb el corrent. Una vegada hàgim arribat a l'altra contracorrent canviarem de nou el casc per tal de respondre a la força ascensional de la contracorrent i aprofitar-la.
La presa de corrent
Significa incorporar-se a una corrent partint d'una contracorrent.
Començarem en la mateixa posició que en el bac, però en aquest cas l'angulació d'entrada a la corrent serà molt més gran. D'aquesta manera, el corrent afecta una gran superfície de la piragua, i tendeix a girar-lo i a fer-li perdre alçada. En aquest cas, el que farem serà just el contrari que en el bac: Rotarem el tors cap al costat d'aigües avall i, mitjançant algun tipus de recolzament o ancoratge ajudarem a la piragua a posar-se en la línia de la corrent. I ja estarem dins de la vena de corrent.

Aturada a la contracorrent
Consisteix en fer una parada en una contracorrent, venint del corrent. Per aconseguir-ho orientarem la piragua cap al lloc on vulguem aturar-nos, preveient que la força del corrent farà que perdi alçada (així que apuntarem una mica més amunt). Imprimirem velocitat a la piragua per poder travessar el mur de contracorrent, i incidirem a la contra amb un angle mínim de 45º. Si portéssim un angle més tancat, el mur de contracorrent podria repel.lir-nos i ens seria impossible entrar a la contracorrent. Una vegada penetrem dins la contra, canviarem el casc i intentarem propulsar la piragua pel costat interior per llançar-la al fons de la contra, que és on la força ascendent és major.